Den internationale menstruationsdag

Lyder overskriften lidt som et satirisk påfund fra At Tænke Sig på dagbladet Politikens bagside?
Men den er god nok – og det er bestemt ikke for sjov. Den 28. maj kunne verdenssamfundet for tredje gang fejre den internationale menstruationsdag. Dagen er oprettet af organisationen WASH United (WASH står for de engelske ord for Vand, Sanitet og Hygiejne).
Unicef i Burkina Faso og det amerikanske firma The A.C. Nielsen Center for Marketing Research, har i analyser godtgjort, at cirka 88 % af alle piger/kvinder bruger gamle klude, jord eller lignende for at administrere deres menstruation, og at cirka hver 10. skolepige i Afrika går glip af skolegang i forbindelser med deres menstruationer.

Der er i disse år stor opmærksomhed i Burkina på at bygge separate toiletter ved skolerne – og med god grund. Kun 17 % af de burkinske piger fortæller, at de har et sted at skifte deres bind på skolen. Over 80 % af pigerne foretrækker at skifte derhjemme og går derfor glip af undervisningstimer, og det samme antal beskriver, at de er generte og stressede, når de har menstruation i skolen: ”Når vi har menstruation, kan vi ikke arbejde ordentligt i skolen… Jeg vil ikke op til tavlen, når jeg har menstruation. Jeg er flov… Jeg er bange for at dryppe…”

De to repræsentanter for M’Balla Sukaabe besøgte os i 2013, så de i Kvindemuseet i Aarhus en udstilling om de dansk udviklede menstruations cups af silikone. Derfor blev vi opmærksomme på, at vore skolepiger i Gorom-Gorom havde et stort og ufortalt problem, som de delte med millioner af medsøstre i den fattige verden.

Vi konkluderede, at der ikke var mulighed for at sikre den hygiejne, der er forudsætningen for sikker brug af disse cups, og derfor spurgte vi Katrin Rohde fra AMPO-børnehjemmene i Ouagadougou, hvad de gjorde for deres piger. Og siden har det været en del af vores tilbud til M’Balla Sukaabe, at vi betaler for menstruationsbind, som kan købes i Burkina.
Samtidigt blev det en anledning til at tale åbent mellem kvinderne og de unge piger om emnet. Cirka 85 % af pigerne i Burkina Faso er helt uforberedte, når de får deres første menstruation.
At cirka 40 % af Jordens befolkning mangler de toiletfaciliteter, der kunne gøre det nemmere for pigerne at klare deres månedlige problem, er en side af sagen, som er knyttet til generel fattigdom. At menstruation i mange samfund er belagt med tabu og på andre måder gjort skamfuldt og negativt, er en anden historie – og den er ganske svær at forstå, når det egentlig kan ses er et tegn på kvinders sundhed og frugtbarhed.

Og hvorfor lige den 28. maj som international menstruationsdag? Fordi pigers og kvinders cyklus i gennemsnit er på 28 dage, og menstruationen varer i gennemsnit fem dage (og maj er jo den femte måned).

Unicef’s undersøgelse dækker både Burkina og nabolandet Niger og refereres på engelsk her.