Indsættelse af overgangspræsident

Efter at være blevet udnævnt til overgangspræsident for Burkina Faso, blev kaptajn Ibrahim Traoré fredag den 21. oktober indsat som overgangspræsident af forfatningsrådet.

“Jeg sværger over for befolkningen i Burkina Faso og på min ære at bevare, respektere, opretholde og forsvare forfatningen, overgangscharteret og lovene” fra Burkina Faso, svor Ibrahim Traoré med højre hånd, mens han aflagde ed for forfatningsrådet.

“Rådet tager din ed til efterretning (…) og sender dig tilbage til udøvelsen af dine funktioner”, sagde den midlertidige præsident for forfatningsrådet, Bouraima Cissé, og rettede de ældstes lykønskninger til kaptajn Traoré. 

“Nationens eksistens er i fare”, erklærede Ibrahim Traoré efter sin indsættelse med henvisning til de tilbagevendende jihadistiske angreb, der underminerer landet. “Vi står over for en hidtil uset sikkerheds- og humanitær krise. Vores mål er intet andet end generobringen af det territorium, der er besat af disse horder af terrorister,” tilføjede han.

Denne indsættelse var forudsat i overgangscharteret, der blev vedtaget i sidste uge af de nationale møder, der samler landets kræfter, efter at have udpeget kaptajn Traoré til overgangspræsident, statsoverhoved og overhoved for de nationale væbnede styrker.

Artikel 4 i dette charter understreger, at “mandatet for præsidenten for overgangen ender med, at præsidenten indsættes som følge af præsidentvalg.” Afstemningen er planlagt til juli 2024.

Kilde: France Inter. TC.