Sahel: Spredning af jihadistiske oprør

Tal: 14,4 millioner i nød i Burkina Faso, Mali og Niger. 2,3 millioner er internt fordrevne og over 7.000 skoler er ude af drift .

Civile dødsfald og humanitære behov ramte nye højder i Burkina Faso og Mali sidste år, og indikatorerne kan forværres igen i 2023, efterhånden som jihadister udvider deres territorium i hele regionen. To militærkup på 12 måneder har ført til ustabilitet i Burkina Faso, mens Wagner-gruppens lejesoldater var involveret i afskyelige overgreb i Mali, da Frankrig afsluttede sin upopulære mission i landet.

Niger klarer sig lidt bedre (regeringen har udtrykt vilje til at tale med jihadisterne), men militante grupper er stadig godt forankret. Nogle Sahel-samfund i frontlinjen har selv indledt en dialog med jihadister i forsøget på at sænke volden, men aftaler har vist sig ude af stand til at stoppe den overordnede opadgående spiral.

Jihadister breder sig nu sydpå og retter sig mod kystlande som Benin, Elfenbenskysten og Togo. En militær reaktion kan forværre situationen. Kilde: Globalnyt.dk.