Sult og politisk uro

Den 29. december 2022 skrev Seini Ag Ahmid på Facebook:

Kvinder og mænd fra Sahel,

Lad os fokusere på vores folk her i SAHEL-regionen, der har brug for mad.

Befolkningen er sulten.

Lad os glemme historien om brændstof, tak, og de tusindvis af blikke, der berøves os til fordel for Ouagadougou. (Efter en debat om brændstof i hovedstaden. TC)

Lad os tænke på vores modige folk fra Mansila, Sebba, Solhan, Titabé, Tankougounadié, Tokabangou, Tin-Akoff, Deou Markoye, Bearsi, Falagountou, Gorgadji, Seytenga, Sampelga, Djibo, Baraboulé, Tongomayel, Nassoumbou, Diguel, Aribinda, Koutougou, Kelbo , og Pobé-Mengao.

Lad os bede den almægtige ALLAH om at bringe fred tilbage til os, så alle kan vende tilbage til sit hjem.

Amen

TAK

Ovenstående notits fra Facebook understreger, at den humanitære situation i dele af Burkina Faso er meget alvorlig. Den forklarer også, hvorfor en stor gruppe kvinder og børn for nylig søgte uden for deres landsbyer nær Aribinda (vest for Gorom-Gorom i naboprovinsen Soum) for at samle frugt og blev kidnappet af formodede terrorister. Efter otte dage blev kvinderne og børnene ifølge regeringens nyheder og bekræftet af en række nyhedsbureauer befriet af den burkinske hær.

Den dramatiske episode følger efter en måned med megen dramatik i burkinsk politik, hvor landets ledere har udvist en højtstående FN-embedsmand, Barbara Manzi. Landets udenrigsminister beskyldte senere Manzi for at tegne et negativt billede af sikkerhedssituationen i Burkina Faso:

”Manzi forudsagde kaos i Burkina Faso i de næste par måneder”, sagde Rouamba på nationalt tv og påstod, at hun ensidigt havde anbefalet evakuering af nogle FN-ansatte og deres familier fra hovedstaden Ouagadougou. “Hun miskrediterede landet og afskrækkede potentielle investorer,” tilføjede Rouamba. FN’s generalsekretær Antonio Guterres “erfarede med beklagelse” om Burkina Fasos beslutning og udtrykte “fuld tillid (…) til fru Manzis engagement og professionalisme”, sagde hans talsmand Stephane Dujarric i en erklæring lørdag. Efterfølgende har USA smidt Burkina Faso ud af den ordning, der giver en række afrikanske landet toldpræferencer.

Den franske ambassadør er med den samme begrundelse som Barbara Manzi bedt om at forlade landet omgående, og de franske styrker i Burkina Faso har fået en måned til at trække sig ud af landet. De internationale medier spekulerer i, om den burkinske regering har inviteret den russiske militærgruppe ved navn Wagner indenfor. Foreløbigt har burkinerne i hvert fald afvist, at de skulle have betalt russerne med rådighed over en guldmine. Desuden har burkinerne smidt den franske nyhedskanal Radio France International (RFI) ud.

Kilderne til disse oplysninger er en lang række medier: f.eks. voanews.com, rfi.com, aljazeera.com og dr.dk. Vi kan for egen regning tilføje, at det ser ud til, at de burkinske magthavere efter over et århundredes fransk kolonialisme er ved at frigøre sig fra den franske indflydelse. Hvad disse brud med lang tids og flere områders traditioner fører til, kan vi til gengæld ikke vide noget sikkert om. TC.